Bugün, gazetelerden birisinde gördüm bu resmi. Çok fazla politik olmak istemem yazılarımda. Malum, herhangi bir görüş eğer sağ ya da sol, batıcı ya da gerici gibi bir yafta yer ise, ne kadar doğru olursa olsun etkisini yitiriyor maalesef. Bildiğiniz gibi Türkiye, Avrupa Birliği'ne aday bir ülkedir. Hatta, bu adaylık ve başvuru süreci, 31 Temmuz 1959 Avrupa Ekonomik Topluluğu'na başvurusuna kadar uzanır. Uzun lafın kısası, yaklaşık 50 yıldır Avrupa Birliği'ne girmek için bekleyen bir ülkeyiz. Bu konuda çok dolu birisi olarak sayfalarca yazabilir, isteyen olursa yüz yüze saatlerce de konuşabilir/tartışabilirim. Ama konumuz bu değil. Sizlerden ricam, resme bir süre dikkatle bakarak, adaylık sürecimizin olumlu mu yoksa olumsuz mu sonuçlanacağını düşünmeniz. Bunu yaparken, hiçbir politik/tarihi/sosyolojik olguyu düşünmeyin lütfen. Sadece coğrafi olarak gözlemleyin!
Bunu yapmanızı neden istiyorum, müsade buyurursanız onu da açıklamak isterim. Toplum canlı bir organizmadır. İnsanların bir araya gelmesinden oluşan bir organizma da insanlar gibi davranış ve eğilimler gösterir. Nasıl ki bir birey, olgunluk aşamasında hayata atılır ve kendisine bir kariyer hedefi belirler ise, bu toplumlar için de aynen geçerlidir. Bir birey düşünün ki, eğitimini ve gelişmini tamamlamış olsun ama hiçbir gelecek planlaması yapmasın. Hayatı boyunca bir yerden bir yere savrulur durur. Bu noktada toplumun bir gelecek planlamasına ihtiyacı var ve bunun kararı verilmelidir bence. Bu plan Avrupa Birliği'ne girmek mi olur, Bölgesel Güç olmak mı olur, Asya Birliği mi olur orasını bilemem ama bir karar vermek lazım diye düşünüyorum. Nihayetinde, en kötü karar bile kararsızlıktan iyidir...
Özet: Toplum olarak bir ideal'e ve hedefe ihtiyacımız var. Cumhuriyetin ilk yıllarında bize sunulan hedefleri gözden geçirmeli, çağın şartları doğrultusunda hedeflerimizi yeniden oluşturmalıyız. Devir, sağa sola savrularak günü kurtarma devri değil. Devir, iyi ya da kötü bir karar alma ve o kararın peşinde gidebilme devridir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder